Varför införs nya ID06-kort?

En ny standard för ID06-kort har införts av ID06 AB. Syftet med den nya standarden är att höja säkerheten och minimera risken att kort kopieras eller på annat sätt manipuleras, vilket är möjligt med kort som har en lägre säkerhetsnivå.

Sveriges Byggindustrier, som äger ID06 AB, har valt tillitsnivå 2 (Level of Assurance 2, LoA2) vilket innebär en hög tillitsnivå som säkerställer identiteten på innehavaren av kortet och  att dess företag är sunt. Även det att den verkliga firmatecknaren skrivit under företagsregistreringen i ID06-systemet säkerställs. De nya korten följer eIDAS-förordningen som exempelvis reglerar  BankID i Sverige.

Alla som på något sätt ska hantera ID06-kort (beställa, godkänna och aktivera kort eller registrera företag) behöver registrera ett personligt konto i ID06-systemet och identifiera sig med BankID. Följande personer behöver ha ett personligt ID06-konto: Firmatecknare, beställare, administratör och kortinnehavare.

Registrera ett personligt konto här.

 

Teknik och säkerhet i korten

Med ökad säkerhet tillkommer även en spårbarhet i hela ID06-systemet. Du kan  t ex följa vem som beställt ett kort, vem hos kortleverantören som godkänt kortet (och att dess foto följer riktlinjerna) samt att kortinnehavaren godkänt kortbeställningen. Kortet börjar produceras först när kortinnehavaren har godkänt beställningen.

Kortet följer PIV-standard (Personal Identity Verification), vilket innebär att ett digitalt  certifikat läggs på vid personaliseringen av kortet för att på ett ännu säkrare sätt knyta kortinnehavarens uppgifter till kortet. ID06-kort 2.0 är lasergraverade, vilket innebär att de är svårare att förfalska. De nya korten innehåller ej längre någon EM-teknologi, men för att säkerställa  kompatibilitet bakåt i tiden har korten fortfarande stöd för MIFARE Classic.

Guide för nya korten

Den här är guiden beskriver hur du registrerar företag och personligt konto samt hur du utser administratörer och beställer ID06-kort 2.0

Efter den 20 juni 2019 kommer ditt gamla ID06-kort inte längre att fungera, även om den tryckta giltighetstiden på kortet visar ett senare datum.

Tips!
Det är många företag som ska byta ut sina kort. Lägg redan nu en beställning för ett nytt kort så att du inte riskerar att stå utan ett giltigt kort.

Under perioden augusti 2018 – juni 2019 kommer de gamla och de nya ID06-korten att fungera parallellt.

Publicerad december 18, 2018

Nyheter, kundberättelser och blogg

Gör er redo för kortutbyte!

Checklista inför kortutbyte  Gör er redo för kortutbytet som sker 2024 - läs vår checklista! Under första halvan av år 2024 är det dags för kortutbyten ...

Förenkla era kortbeställningar med Nexus Self-Service portal

Upplev vår Self-Service portal – förenkla era kortbeställningar Ni har väl inte missat vår Self-Service portal som ger era medarbetare med svenskt medbor...

Express Plus i Falkenberg

Nytt Express Plus kontor i Falkenberg  Nu kan ni hämta ut era Express Plus beställningar även i Falkenberg! Nu kan vi tillsammans med vår samarbetspartn...