Hur fungerar det?

För att få ett ID06-kort måste firmatecknare, beställare och kortinnehavare identifiera sig och registrera konton i ID06-systemet. Klicka på respektive bild för att se vad som ska göras i varje steg:

 
 
Steg 1

Mer

FIRMATECKNARE

Firmatecknaren registrerar personligt konto och företag samt bjuder in beställare i ID06-systemet.

Firmatecknaren måste godkänna företagsregistreringen för att den ska bli giltig. Det görs via signering med eID eller med identifiering via passkanning.

 

 

 
 
Steg 2

Mer

BESTÄLLARE 

Beställaren får inbjudan med en länk, via email, för att registrera sitt personliga konto.

Beställaren kan därefter lägga en kortbeställning och väljer då om kortinnehavaren har eID eller ska identifiera sig med pass/ID-kort. 

När en beställning har registrerats granskar Nexus fotot och dokument (om sådana bifogats). Om allt är korrekt kan kortet produceras. Om inte kommer kortet att nekas. Beställaren får en notering i orderportalen att kortet nekats.

Länk till orderportalen

 
 
Steg 3

Mer

Kortinnehavare med eID 

Kortinnehavaren får ett email med en länk och kan då logga in med ett eID (ex BankID) och skapa ett personligt ID06-konto.

Därefter måste kortinnehavaren bekräfta kortbeställningen för att kortet ska kunna produceras.

 
 
Steg 3

Mer

Kortinnehavare med pass

Kortinnehavaren bokar en tid hos Sistec där ID-handlingen (pass eller nationellt ID) skannas. Därefter skapar kortinnehavaren ett personligt ID06-konto.

Kortinnehavaren måste bekräfta kortbeställningen för att kortet ska kunna produceras. Kontrollera med Sistec vilka dokument som ska bifogas vid ID-skanningen. Börja med att boka en tid hos Sistec.

 
 
Steg 4

Mer

Godkänd registrering

När identiteten för kortinnehavaren är kontrollerad och styrkt i ID06-systemet och när kortinnehavaren har bekräftat kortbeställningen kan beställaren skicka iväg beställningen till Nexus.

Nexus kontrollerar att fotot på kortet uppfyller kraven och om allt är ok kan kortet produceras.

 

 
 
Steg 5

Mer

Nexus levererar kortet

Nexus producerar och levererar ID06-kortet till vald adress!

Du kan välja standardfrakt som är inkluderat i priset eller Prio eller Express om du har bråttom att få ditt kort.